top of page
Zoeken

Literair concert - 'Dichter bij Rhijnvis'

Bijgewerkt op: 18 jul. 2022

Vanaf dit voorjaar speel ik samen met sopraan Henriette Feith en cellist Sebastiaan van Halsema een bijzonder programma, waarin mijn 2 passies samenkomen: muziek en Nederlandse literatuur. Dichter bij… Rhijnvis, een muzikale reis door de Hollandsche romantiek We kennen ze bijna alleen nog maar als naamgevers van straten en pleinen: Willem Bilderdijk, Hiëronymus van Alphen, Jacobus Bellamy, Anthony C.W. Staring, Petronella Moens en... Rhijnvis Feith. Allemaal dichters aan het einde van de 18e/begin 19e eeuw wiens grote invloed en roem van toen in schril contrast staat met hun onbekendheid nu. Wie waren zij? Waarom maakte hun werk destijds zoveel los? Sopraan Henriette Feith (een regelrechte afstammeling van Rhijnvis) en ik hebben een fascinatie ontwikkeld voor juist deze vergeten romantici en ontdekten dat veel van hun gedichten prachtig op muziek zijn gezet door Nederlandse componisten, die eveneens in de vergetelheid zijn geraakt.

Hebt u weleens van Hans Schouwman, Johan Schmier, Henri Zagwijn of Theodor Verhey gehoord? Allemaal verklankten ze op prachtige wijze de teksten van de Hollandsche Romantiek. Het programma Dichter bij... Rhijnvis laat hun muziek horen naast fonkelnieuw werk van hedendaagse componisten als Daan Manneke en Nico Hovius.

Het is een programma dat de verbinding legt tussen de oprechte, diepgevoelde dichtkunst van de Nederlandse romantiek en de moderne luisteraar, door middel van schitterende muziek.

Afbeelding: Cara Louwman


Bekijk hier de trailer:


82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page