Kamermuziek

Lineke werkt veel en graag met andere musici samen en vormt diverse vaste ensembles. 

Cello & Piano Vertelconcerten
Met celliste Oihana Aristizabal Puga (o.a. Cello Octet Amsterdam) geeft Lineke sinds 2015 bijzondere concerten, waaraan altijd een extra dimensie wordt toegevoegd. Zij maakten o.a. een programma over Jheronimus Bosch (2016) en het programma ‘Oorlog & Vrede, 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog’ (2018). In hun nieuwe programma ‘La Lecture, over Suzanne Manet’ geven zij aandacht aan de Nederlandse vrouw van kunstenaar Edouard Manet, die pianiste was. Zo plaatsen zij muziek uit een periode direct in een (kunst)historische context. Als duo geven zij concerten door het gehele land en zijn zij regelmatig te gast bij diverse programma’s op Radio 4. Daarnaast werken zij tijdens concerten samen met bevriende musici uit Amsterdam Sinfonietta, De Nationale Opera en het Radio Filharmonisch Orkest, maar ook met dansers, vertellers en historici. 
In maart 2020 kwam hun CD ‘La Lecture’ uit, opgenomen door het label TRPTK. Deze CD bleef niet onopgemerkt bij pers en media.

Lied & Opera
Lineke is een veelgevraagd liedbegeleidster. Lineke specialiseerde zich in liedrepertoire
 via de Udo Reinemann International Masterclasses aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar zij les kreeg van o.a. Julius Drake, Anne Sofie von Otter, Dietrich Henschel, Christianne Stotijn, Markus Hadulla e.v.a. Daarnaast volgde zij liedmasterclasses bij Elly Ameling, Jard van Nes, Meinard Kraak, Rudolf Jansen, Udo Reinemann en Richard Egarr. Zij geeft liedrecitals in o.a. TivoliVredenburg in Utrecht, De Oosterpoort in Groningen, Muziekgebouw Eindhoven, maar ook in het buitenland.
Lineke vormt het Trio Levani met sopraan Tamar Niamut en tenor Jeroen de Vaal. Als trio geven zij diverse concerten. Zij waren o.a. te horen op Radio 4, in Theater Aan de Parade in Den Bosch, Muziekgebouw Eindhoven, Theater De Nieuwe Regentes in Den Haag en in concerten voor Opera Zuid. Zij maken daarnaast hun eigen kameropera’s. Als trio verlenen zij ook hun medewerking aan koren in repertoire als De Petite Messe Solennelle van Rossini, The Armed Man van Jenkins en de Misa Criolla van Ramirez. Daarnaast hebben zij de muzikale leiding over Mannenkoor 'Deo Datus' uit IJsselstein.

 

Arte Duo
Samen met saxofoniste Aubrey Snell vormt Lineke het succesvolle Arte Duo, een van de meest toonaangevende piano- en saxofoonduo’s van dit moment. Het Arte Duo bestaat al sinds 2001 en volgde masterclasses bij Arno Bornkamp, Jörgen Petterson en pianist Ralph van Raat. Het Arte Duo speelde o.a. in Het Concertgebouw Amsterdam, TivoliVredenburg in Utrecht, het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam en op radio 4. De afgelopen jaren brachten zij 2 zeer goed ontvangen CD’s uit. Inmiddels zijn er meer dan twintig nieuwe stukken voor het Arte Duo geschreven. Lineke Lever en Aubrey Snell hebben de wereldpremière van composities van onder meer Chiel Meijering, David Dramm, Toek Numan en Marijn Simons op hun naam staan.

1/1