top of page

Biografie

Lineke is een verhalenverteller en doet veel onderzoek naar de verhalen achter de muziek. Ze stelt graag bijzondere kamermuziekprogramma’s samen, waarbij de luisteraar meegenomen wordt naar de tijd waarin de muziek geschreven is. Door de toevoeging van historische en literaire context ontstaat een goed tijdsbeeld. Ze is een pianiste die het verhaal achter de muziek vertelt. 
Lineke werkt graag met dichters, dansers en musici van o.a. De Nationale Opera, Opera Zuid, het Radio Filharmonisch Orkest en Sinfonietta Amsterdam. Daarnaast brengt Lineke regelmatig CD's uit bij platenlabels en is zij regelmatig te horen op Radio 4. Lineke vertelt niet alleen graag bij haar eigen concerten, maar presenteert ook graag bij voorstellingen en concerten.

Pianiste Lineke Lever is een veelgevraagd kamermuziekspeelster. Zij studeerde cum laude af bij pianist David Kuyken. Daarna deed Lineke nog een specialisatie Liedbegeleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar ze les kreeg van o.a. Anne-Sofie von Otter, Julius Drake en Christianne Stotijn.
Lineke volgde masterclasses bij Jan Wijn, Ton Hartsuiker, Martyn van den Hoek, István Párkányi en het Pianoduo Tal & Groethuijsen. Op jonge leeftijd maakte Lineke al haar radiodebuut in het programma ‘Viertakt’ van de Avro.
In oktober 2022 is haar nieuwste CD 'Lusten en Dagen' uitgekomen, met muziek van Reynaldo Hahn. Lineke werkte daarnaast mee aan een cd met Nocturnes van Chopin, uitgebracht bij Excellent Recordings. Daarnaast bracht zij voor de labels TRPTK, Et'cetera en Excellent Recordings kamermuziek-CD’s uit met collega’s. Alle CD's zijn (inter)nationaal lovend ontvangen.

Lineke is dirigente van Mannenkoor 'Deo Datus' uit IJsselstein.

Kamermuziek

Lineke vormt een aantal vaste kamermuziek-ensembles, waaronder een cello-piano duo met celliste Oihana Aristizabal Puga, het Trio Levani met sopraan Tamar Niamut & tenor Jeroen de Vaal en het Arte Duo met klassiek saxofoniste Aubrey Snell. Daarnaast maakt zij deel uit van het fusion-ensemble Hark! en Co. Met deze ensembles geeft zij concerten in binnen- en buitenland, voor Opera Zuid, heeft ze diverse CD's opgenomen en is ze regelmatig te gast op o.a. radio 4. 

Daarnaast werkt Lineke veelvuldig met andere musici, gezelschappen, koren, orkesten en dirigenten als Micha Hamel en Wouter Padberg.
Lees hier meer over de ensembles.

En verder…
Naast haar opleiding piano aan het Utrechts Conservatorium voltooide Lineke de studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Zij studeerde af met een onderzoek naar de samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse componisten en dichters. De link tussen muziek en andere kunstdisciplines zoekt zij dan ook graag op.

Lineke is 10 jaar lang als pianodocente verbonden geweest aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, waar zij lesgaf aan jong pianotalent. Daarnaast geeft zij Masterclasses kamermuziek, o.a. via de Stichting Huismuziek. 

 

Lineke Lever (Theo ter Horst).jpg
bottom of page