Biografie

Lineke stelt graag bijzondere kamermuziekprogramma’s samen, waarbij de luisteraar meegenomen wordt naar de tijd waarin de muziek geschreven is. Door de toevoeging van historische en literaire context ontstaat een goed tijdsbeeld. Zij werkt graag met dichters, dansers en musici van o.a. De Nationale Opera, Opera Zuid, het Radio Filharmonisch Orkest en Sinfonietta Amsterdam. Daarnaast bracht Lineke diverse CD's uit en is zij regelmatig te horen op Radio 4.

Pianiste Lineke Lever is een veelgevraagd kamermuziekspeelster. Zij studeerde cum laude af bij pianist David Kuyken. Daarna deed Lineke nog een specialisatie Liedbegeleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar ze les kreeg van o.a. Anne-Sofie von Otter, Julius Drake en Christianne Stotijn.
Lineke volgde masterclasses bij Jan Wijn, Ton Hartsuiker, Martyn van den Hoek, István Párkányi en het Pianoduo Tal & Groethuijsen. Op jonge leeftijd maakte Lineke al haar radiodebuut in het programma ‘Viertakt’ van de Avro. Lineke werkte in 2014 mee aan een cd met Nocturnes van Chopin, uitgebracht bij Excellent Recordings. Daarnaast bracht zij voor diverse labels kamermuziek-CD’s uit met collega’s. Alle CD's zijn (inter)nationaal lovend ontvangen.

Lineke is daarnaast dirigente van Mannenkoor 'Deo Datus' uit IJsselstein.

Sinds 2020 is Lineke Lever verbonden als balletpianist aan de European School of Ballet van Jean-Yves Esquerre.

Kamermuziek

Lineke vormt een aantal vaste kamermuziek-ensembles, waaronder een cello-piano duo met celliste Oihana Aristizabal Puga, het Trio Levani met sopraan Tamar Niamut & tenor Jeroen de Vaal en het Arte Duo met klassiek saxofoniste Aubrey Snell. Met deze ensembles geeft zij concerten in binnen- en buitenland, voor Opera Zuid, heeft ze diverse CD's opgenomen en is ze regelmatig te gast op o.a. radio 4. 

Daarnaast werkt Lineke veelvuldig met andere musici, gezelschappen, koren, orkesten en dirigenten als Micha Hamel en Wouter Padberg.
Lees hier meer over de ensembles.

En verder…
Naast haar opleiding piano aan het Utrechts Conservatorium voltooide Lineke de studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Zij studeerde af met een onderzoek naar de samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse componisten en dichters.

Lineke is 10 jaar lang als pianodocente verbonden geweest aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, waar zij lesgaf aan jong pianotalent. Daarnaast is zij betrokken als jury-lid bij piano-examens van de EPTA en geeft zij Masterclasses kamermuziek, o.a. via de Stichting Huismuziek. Lineke is sinds 1 april 2021 uitvoerend directeur van concertzaal BIJ ANDREAS in Naarden.

 

Lineke Lever (Theo ter Horst).jpg