KAMERMUZIEK

ARTE DUO

Het Arte Duo is een sterk duo dat uiteenlopende sferen kan oproepen.

Arte Duo Piano en saxofoon, dat is een niet zo voor de hand liggende combinatie. Saxofoniste Aubrey Snell en pianiste Lineke Lever maken die combinatie nu al 18 jaar actueel en springlevend onder de naam Arte Duo.

Het in 2001 opgerichte duo ontleent de naam aan het stuk Scaramouche van Darius Milhaud. Scaramouche is één van de figuren uit de Commedia dell’Arte. Hun veelzijdigheid en het oproepen van uiteenlopende sferen is iets wat het Arte Duo in het bloed zit. Het duo speelt muziek die zowel, lyrisch, romantisch of juist moderner is.

Aubrey en Lineke studeerden beide cum laude af. Lineke aan het Utrechts Conservatorium, Aubrey aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In de daaropvolgende jaren volgden zij masterclasses van o.a. de saxofonisten Jörgen Petterson, Arno Bornkamp, Willem van Merwijk, Hans de Jong en de pianisten Ralph van Raat en David Kuyken.

In 2011 werd het tienjarig bestaan van het Arte Duo bekroond met hun eerste CD One 2 Ten. In het najaar van 2014 is hun romantische CD Salut d’Amour uitgekomen met werken van Schubert, Fauré, Schumann en Rachmaninoff. Beide cd’s zijn lovend ontvangen door de pers en publiek.

Inmiddels speelde het Arte Duo op alle belangrijke concertpodia van het land: Het Concertgebouw, Muziekcentrum Vredenburg, Muziekgebouw Eindhoven. In 2006 en 2007 was het Arte Duo te horen tijdens de Suite Muziekweek in het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam. De ongewone combinatie waarvoor Arte Duo koos heeft ook verrassende gevolgen. Inmiddels zijn er speciaal voor het Arte Duo namelijk meer dan 20 stukken geschreven waarvan zij de wereldpremière op hun naam hebben staan. Van het Arte Duo zijn opnames gemaakt door Radio 4, De Concertzender en televisie.

In het seizoen 2019-2020 speelt het Arte Duo het programma ‘Vrouw in de Muziek’ n.a.v. het 100-jarig bestaan van het actief kiesrecht voor vrouwen.


LIED & OPERA

Tekst als extra inspiratiebron in lied- en operarecitals.

Liedduo Titia van Heyst & Lineke LeverLineke is een veelgevraagd liedbegeleidster. Zij specialiseerde zich aan het Utrechts Conservatorium en aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in liedbegeleiding. Ze werkt graag samen met zangers. Tekst en taal voegen een extra dimensie toe aan muziek die Lineke inspireert. Zij volgde liedmasterclasses bij Anne Sofie von Otter, Julius Drake, Elly Ameling, Jard van Nes, Dietrich Henschel, Meinard Kraak, Rudolf Jansen, Udo Reinemann en Richard Egarr.

Lineke geeft liedrecitals in o.a. TivoliVredenburg in Utrecht, De Oosterpoort in Groningen, Muziekgebouw Eindhoven, maar ook in België.
Lineke vormt het Trio Levani met sopraan Tamar Niamut en tenor Jeroen de Vaal. Als trio geven zij diverse concerten. Zij waren o.a. te horen op Radio 4 en geven concerten voor Opera Zuid, in Theater Aan de Parade in Den Bosch, Ostade A’dam en werken mee aan producties van Opera per Tutti. Daarnaast spelen zij regelmatig kamer-opera’s.
Samen met sopraan Titia van Heyst vormt Lineke daarnaast een liedduo. In het seizoen 2015-2016 volgden zij samen de Internationale Liedmasterclasses aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel o.l.v. Christianne Stotijn.

Lineke geeft met Titia van Heyst workshops Liedklas voor gevorderde amateurliedduo’s. Tevens geeft ze met Tamar Niamut en Jeroen de Vaal masterclasses Liedinterpretatie o.a. via Vocal Center Nederland.

In het seizoen 2019-2020 brengt het Trio Levani het programma ‘Inspirations’ over de vriendschappen tussen Verlaine & Rimbaud en Bridge & Britten.


 KOORBEGELEIDING

Rossini, Britten en Brahms: Lineke werkt graag en veel met koren samen.

Lineke speelde de afgelopen jaren onder anderen de Liebesliederwalzer van Brahms, de Zigeunerlieder van Brahms, de Saint Nicolas Cantata van Britten, de Misa Criolla van Ramírez, het Te Deum van Arvo Pärt en The Armed Man van Jenkins. Daarnaast speelt zij divers repertoire voor solist, mannenkoor en piano. Ook de bekende Petite Messe Solennelle van Rossini en Ein Deutsches Requiem van Brahms heeft Lineke op haar repertoire en voert zij graag uit.

Naast de uitvoering is Lineke ook regelmatig als repetitor betrokken bij het instuderen van nieuw koorrepertoire.


CELLO & PIANO

Oihana & Lineke verkennen als duo de grenzen om bijzondere programma’s samen te stellen.

De van origine Spaanse celliste Oihana Aristizabal Puga (o.a. Cello Octet Amsterdam) en pianiste Lineke Lever werken al jaren samen als duo. Zij zijn veelgevraagde kamermuziekspelers. Ze verkennen als duo altijd weer de grenzen om bijzondere programma’s samen te stellen. De afgelopen jaren hebben ze o.a. programma’s gemaakt over (het einde van) de Eerste Wereldoorlog, in samenwerking met een historica. Daarnaast hebben ze samengewerkt met o.a. dansers, acteurs en vertellers, maar ook musici van o.a. De Nationale Opera, Amsterdam Sinfonietta en het Radio Filharmonisch Orkest.
Oihana Aristizabal Puga en Lineke Lever willen in hun programma’s altijd muziek in een breder kader plaatsen om zo hun publiek mee te nemen in de tijd waarin de muziek gecomponeerd is.​ Zij spelen hun programma’s door heel Nederland. Daarnaast besteedt ook Radio 4 regelmatig aandacht aan hun bijzondere programma’s.

Vanaf het seizoen 2019-2020 spelen Oihana en Lineke het programma over de Nederlandse pianiste & zangeres ‘Suzanne Manet-Leenhoff’, de vrouw van de beroemde schilder Edouard Manet.