KAMERMUZIEK

ARTE DUO

Lyrisch, romantisch of modern: het Arte Duo is een sterk duo dat uiteenlopende sferen kan oproepen.

Arte Duo Piano en saxofoon, dat is een niet zo voor de hand liggende combinatie. Saxofoniste Aubrey Snell en pianiste Lineke Lever maken die combinatie nu al 17 jaar actueel en springlevend onder de naam Arte Duo.

Het in 2001 opgerichte duo ontleent de naam aan het stuk Scaramouche van Darius Milhaud. Scaramouche is één van de figuren uit de Commedia dell’Arte. Hun veelzijdigheid en het oproepen van uiteenlopende sferen is iets wat het Arte Duo in het bloed zit. Het duo speelt muziek die zowel, lyrisch, romantisch of juist moderner is.

Aubrey en Lineke studeerden beide cum laude af. Lineke aan het Utrechts Conservatorium, Aubrey aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In de daaropvolgende jaren volgden zij masterclasses van o.a. de saxofonisten Jörgen Petterson, Arno Bornkamp, Willem van Merwijk, Hans de Jong en de pianisten Ralph van Raat en David Kuyken.

In 2011 werd het tienjarig bestaan van het Arte Duo bekroond met hun eerste CD One 2 Ten. In het najaar van 2014 is hun romantische CD Salut d’Amour uitgekomen met werken van Schubert, Fauré, Schumann en Rachmaninoff. Beide cd’s zijn lovend ontvangen door de pers en publiek.

Inmiddels speelde het Arte Duo op alle belangrijke concertpodia van het land: Het Concertgebouw, Muziekcentrum Vredenburg, Muziekgebouw Eindhoven. In 2006 en 2007 was het Arte Duo te horen tijdens de Suite Muziekweek in het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam. De ongewone combinatie waarvoor Arte Duo koos heeft ook verrassende gevolgen. Inmiddels zijn er speciaal voor het Arte Duo namelijk meer dan 20 stukken geschreven waarvan zij de wereldpremière op hun naam hebben staan. Van het Arte Duo zijn opnames gemaakt door Radio 4, De Concertzender en televisie.


LIED & OPERA

Tekst als extra inspiratiebron in liedrecitals.

Liedduo Titia van Heyst & Lineke LeverLineke is een veelgevraagd liedbegeleidster. Zij specialiseerde zich aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in liedbegeleiding. Ze werkt graag samen met zangers. Tekst en taal voegen een extra dimensie toe aan muziek die Lineke inspireert. Zij volgde liedmasterclasses bij Elly Ameling, Jard van Nes, Meinard Kraak, Rudolf Jansen, Udo Reinemann en Richard Egarr.

Lineke geeft liedrecitals in o.a. TivoliVredenburg in Utrecht, De Oosterpoort in Groningen, Muziekgebouw Eindhoven, maar ook in België.
Lineke vormt het Trio Levani met sopraan Tamar Niamut en tenor Jeroen de Vaal. Als trio geven zij diverse concerten. Zij waren o.a. te horen op Radio 4 en geven concerten voor Opera Zuid, in Theater Aan de Parade in Den Bosch, Ostade A’dam en werken mee aan producties van Opera per Tutti.
Samen met sopraan Titia van Heyst vormt Lineke daarnaast een veelgevraagd liedduo. In het seizoen 2015-2016 volgden Titia van Heyst en Lineke – na een succesvolle auditie – de Internationale Liedmasterclasses aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel o.l.v. Christianne Stotijn, waar zij lessen kregen van o.a. Julius Drake, Anne Sofie von Otter, Dietrich Henschel, Markus Hadulla e.v.a.

Lineke geeft met Titia van Heyst workshops Liedklas voor gevorderde amateurliedduo’s. Tevens geeft ze met Tamar Niamut en Jeroen de Vaal masterclasses Liedinterpretatie o.a. via Vocal Center Nederland.


 KOORBEGELEIDING

Rossini, Britten en Brahms: ook in koorbegeleiding laat Lineke haar veelzijdigheid zien.

Lineke Lever als pianiste bij de Misa Criolla in samenwerking met het IJsselsteins Kamerkoor.Lineke werkt graag met koren samen. Zo werkte zij de afgelopen jaren onder anderen aan de Liebesliederwalzer van Brahms, de Zigeunerlieder van Brahms, de Saint Nicolas Cantata van Britten, Mass no.6 van Orbán, de Misa Criolla van Ramírez en The Armed Man van Jenkins. Ook de bekende Petite Messe Solennelle van Rossini en Ein Deutsches Requiem van Brahms heeft Lineke op haar repertoire en voert zij graag uit.

Naast de uitvoering is Lineke ook regelmatig als repetitor betrokken bij het instuderen van nieuw koorrepertoire.


NIEUWE MUZIEK

Moderne componisten werken regelmatig met Lineke samen.

Samen met saxofoniste Aubrey Snell heeft Lineke veelvuldig met hedendaagse componisten gewerkt die zich aangetrokken voelen tot de bijzondere combinatie van piano en saxofoon en de grote contrasten die het Arte Duo kan oproepen. In 2006 en 2007 was het duo geselecteerd om deel te nemen aan de Suite Muziekweek in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ. Zij werkten de afgelopen jaren intensief samen met Nederlandse componisten als Chiel Meijering, David Dramm, Marijn Simons, Toek Numan maar ook met de Japanse componiste Naomi Sato. Veel van deze composities zijn uitgegeven bij Donemus in Amsterdam.

Daarnaast werkt Lineke regelmatig met componist Joost Kleppe samen. Zij voert nieuwe werken van hem uit, werkt met Joost Kleppe samen in compositiecursussen en is betrokken bij zijn opnames van nieuw werk.