Suzanne Manet, een pianiste in Parijs
  • Posted:
  • 2 september 2019
  • Comments:

    0

Vanaf dit seizoen gaat het nieuwe programma ‘Suzanne Manet’ van celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever in première. Suzanne Manet-Leenhoff (Delft, 30 oktober 1829 – Parijs, 8 maart 1906) was een Nederlandse pianiste & zangeres en de echtgenote van de beroemde, franse schilder Édouard Manet. Suzanne groeide op in Zaltbommel, in een artistieke familie. Haar vader, Carolus Antonius Leenhoff, was stadsbeiaardier van Zaltbommel. Een van haar broers was de toen succesvolle beeldhouwer Ferdinand Leenhoff en haar zwager was kunstenaar Joseph Mezzara. Suzanne kreeg een zoon met violist Gustave-Adolphe Koëlla.

Volgens diverse bronnen zou pianist/componist Franz Liszt Suzanne hebben geadviseerd om een pianostudie in Parijs te volgen. Aan het eind van de jaren 1840 vertrok Suzanne Leenhoff met haar moeder, broers en zussen naar Parijs, waar haar oma woonde. Daar gaf zij o.a. les aan de broers Manet. Suzanne en Édouard trouwden op 28 oktober 1863 in Zaltbommel. Zij woonden samen met haar zoon Léon en, later ook, Manets moeder in Parijs, waar de twee vrouwen een wekelijkse ‘muziek’salon organiseerden. Daar kwamen veel bevriende kunstenaars als Offenbach, Baudelaire, Monet, Renoir, Degas, Zola en Verlaine regelmatig naartoe. De componist Chabrier droeg zelfs een ‘Impromptu’ aan haar op en De Banville en Mallarmé wijden gedichten aan haar.

Celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever spelen muziek van o.a. Franz Liszt, Jacques Offenbach, Richard Wagner, Robert Schumann, Carolus Leenhoff en Gustave-Adolphe Koëlla. Arrangeur Willem van Merwijk heeft speciaal voor Oihana en Lineke mooie arrangementen gemaakt van de muziek van Carolus Leenhoff en Gustave-Adolphe Koëlla.

De musici zullen het programma van toelichting voorzien en afbeeldingen van schilderijen van Manet tonen.

Van dit programma wordt in december 2019 een CD opgenomen door het label TRPTK, i.s.m. o.a. Ab Nieuwdorp (Radio 4) en Ann Demeester (directrice Frans Hals Museum), arrangeur Willem van Merwijk en anderen.


Concertdata:

20 okt – Theater Branoul, Den Haag
2 dec – Kunst in de Kamer Achterhoek
9-11 dec – CD-opnames, label TRPTK
7 mrt – Goede Rede Concerten, Almere
8 mrt – De Gelderlandfabriek, Culemborg
13 mrt – Museum IJsselstein
22 mrt – Noordeinder Vermaning, Noordeinde (Alkmaar)
19 apr – Kunstkring, Echt
24 apr – Kunst in de Kamer, Zaanstreek
26 apr – Theater DeMess, Naarden