Te Deum van Pärt
  • Posted:
  • 23 januari 2019
  • Comments:

    0

Lineke werkt graag met (kamer)koren samen. In januari zal ze samen met Kamerkoor ‘Concerto Cherise’ uit Utrecht, o.l.v. dirigent Arnaud van Gelder, en het Nederlands Begeleidingsorkest een concert geven. Samen spelen zij het programma Méditation met muziek van Martin en Pärt.

De Mis voor dubbelkoor van de Zwitserse Frank Martin is een van de mooiste koorwerken van de twintigste eeuw. Dit emotionele en zeer persoonlijke werk werd door Martin bijna veertig jaar in een la bewaard en pas in 1963 voor het eerst uitgevoerd: Ik vond het een zaak tussen mijzelf en God.
De achtstemmige a capella compositie is een wonderschone, gelaagde mis met zowel extatisch voortstuwende ritmes als lieflijk wiegende passages.

Arvo Pärts Te Deum is een miraculeus werk met een zeer bijzondere bezetting. Het is geschreven voor drie koren: mannenkoor, vrouwenkoor en gemengd koor. Daarnaast strijkorkest, geprepareerde piano en tape.
Het Te Deum roept een meditatieve atmosfeer op die naadloos aansluit bij de dubbelkorige mis van Martin maar het grote contrast in harmonie en bezetting zorgt voor een heel andere, indringende luisterervaring.

Datum: 27 januari 2019, 16.00 uur
Dirigent: Arnaud van Gelder
Piano: Lineke Lever
Met medewerking van het Nederlands Begeleidingsorkest